در زمان کم چگونه حجم زیادی درس بخوانیم ؟

تیم تخصصی مرکز آرامش زندگی با حضور دکتر مهرداد نامدار روانشناس شبکه یک و سه سیمای کشور و جمعی از متخصصین روانشناس و اساتید دانشگاه جهت خدمات روانشناختی در کنار شما هستند جهت هماهنگی و رزرو وقت با مشاوران کلینیک آرامش زندگی در رشت

نوبت دهی آنلاین ۰۱۳-۳۲۱۲۵۹۷۸
چگونه حجم زیادی درس بخوانیم

در جواب سوال: چگونه حجم زیادی درس بخوانیم ؟ معمولا اولین راه حلی که به ذهن آدم میرسد این است که روزانه ۱۲ الی ۱۴ ساعت درس بخواند! اما درست ترین راه حل، بهتر درس خواندن است. به این معنا که باید تلاش کنید تا همان ساعات محدودی که درس می‌خوانید، مفید باشند. برای آن ‌دست از دانش آموزانی که در طول ترم درس نمیخوانند، امتحان های پایان‌ ترم از نظرشان  کابوس است و درس خواندن را به چشم یک مسابقه می‌بینند ! اینگونه درس خواندن در بین دانش آموزان بسیار رایج است، حتی ممکن است خیلی از خوانندگان این مقاله هم در این دسته قرار داشته باشند .

اولین قاعده ای که باید بدانید این است که ۱۲ ساعت درس خواندن در روز، روش سالم و درستی نیست؛ و حتی احتمال اینکه بتوانید به این ساعت درس خواندن در روز عادت کنید خیلی کم است. بهترین روش این است که با توجه کامل درس بخوانید و بین درستان استراحت های کوتاه داشته باشید. نباید روی کمیت درس خواندتان تمرکز کنید؛ بلکه باید دقت کنید چقدر درس خواندید. در این نوشته از مجله روانشناسی آرامش زندگی چند روش پیشنهاد می‌کنیم که کمک می‌کنند به بهترین شکل ممکن درس بخوانید و تمرکز کافی داشته باشید.

 

چگونه حجم زیادی درس بخوانیم ؟

 

۱. از استراحت کوتاه به خوبی استفاده کنید

در زمان استراحت باید ذهنتان را از هر چه فکر امتحان و استرس است، خالی کنید. اگر از زمان استراحتتان برای برنامه‌ریزی درسی استفاده کنید و یا از درس با دوستانتان حرف بزنید، ذهن شما استراحت نخواهد کرد؛ در نتیجه برای مرحله ی بعدی درس خواندن ذهنتان به خوبی عمل نمیکند و درس خواندنتان مفید نخواهد بود.

 

۲. هر روز مقدار کمی از هر درس بخوانید

به عنوان مثال اگر عجله کنید و بخواهید کل فصل ۱ شیمی را در یک روز تمام کنید، هم خسته می‌شوید و هم برای امتحان فقط بخش کوچکی از آن در خاطرتان باقی می‌ماند.

 

۳. هم هایلات کنید، هم بنویسید!

همه می‌دانند که هایلایت کردن نکته های مهم درس در به خاطر سپردن آن نکات بسیار کمک می‌کند. اما یک راهی که باعث می شود درس هایی که خوانده اید را بیشتر به خاطر بسپارید، این است که نکات مهم درس را در حاشیه کتاب بنویسیم. سعی کنید نکات مهم را با صدای بلند بخوانید و بعد آن را یادداشت کنید . دیدن، شنیدن، و نوشتن نکات مهم یکی از اصلی ترین روش های به خاطر سپردن نکات مهم درسی است و زمانی که میخواهیم در زمان کم حجم زیادی درس بخوانیم، آن را رعایت کنیم .

چگونه حجم زیادی درس بخوانیم

۴. کمیت و کیفیت استراحت‌های بین درسی

طبق تحقیقات انجام شده تایم استاندارد برای هر مرحله درس خواندن حدود ۲ ساعت است. این ۲ ساعت درس خواندن هم می‌تواند به ۴ نوبت ۲۵ دقیقه ای تقسیم شود و بین این ست های درسی، ۵ دقیقه زمان برای استراحت در نظر گرفته شود. در صورتی که نیاز دارید بیش از ۲ ساعت درس بخوانید، بین هر ۲ ساعت درس خواندن، ۲۰ دقیقه استراحت کنید .

 

۵. هر درسی که می‌خواهید بخوانید از ۲ بخش تشکیل شده است: محتوای اصلی و محتوای فرعی

محتوای اصلی شامل اصول ، نظریه‌ ها ، فرمول ‌ها و نمودار‌ های مهم کتابتان است . در حالی که محتواهای فرعی مربوط به مثال ‌ها و نمونه ‌ها است. معمولا حدود ۴/۵ درصد سوال های امتحانی از محتواهای اصلی مطرح می شوند .

پس اگر زمانتان بسیار کم است و امکان تمام کردن کل کتاب یا جزوه تا موقع امتحان توجود ندارد، روی محتواهای اصلی درستان تمرکز کنید. ما به شما پیشنهاد میکنیم که نمونه سوال های امتحانی سال‌ های گذشته را بررسی کنید و تا برای مباحثی که به احتمال زیاد در امتحان مطرح نمی‌آیند، وقت زیادی صرف نکنید.

 

۶. دسته‌های دروس را بشناسید

درس ‌هایی که حفظی هستند مانند زیست‌ شناسی، تاریخ و جغرافیا شامل مفهوم هایی هستند که باید به خاطر سپرده شوند. درس‌ ها ی حل کردنی مانند ریاضی و فیزیک شامل مسئله هستند و درس‌ ها ی تفسیری مانند زبان فارسی و انگلیسی و سایر زبان‌ها. برای یادگیری ماندگار بهتر است در وقت هایی که باید زیاد درس بخوانید، بین انواع مختلف دروسی که انتخاب می‌کنید توازن را برقرار کنید.

چند روش برای خواندن درس‌های تحلیلی و دشوار

 

۷. یادداشت برداری درست برای تمام کردن موثر درس‌ها در دقیقه‌ی آخر مهم است

دو روش موثر برای نوت‌برداری، روش های SQ۵R و یادداشت‌ برداری کرنل هستند که هر دو بسیار کارآمد هستند.

الف) روش SQ۵R کوتاه شده ابتدای‌ کلماتی به زبان انگلیسی است که ترجمه ی آنها می شود:  مطالعه ی‌ اجمالی، خواندن ، حفظ کردن ، از حفظ خواندن ، مرور کردن و بازیابی اطلاعات است.

 

مطالعه‌ اجمالی

برای این کار به متن درستان نگاهی اجمالی بیاندازید و نکته های مهم را علامت بزنید. این کار نباید بیش از ۷ الی۱۰ دقیقه طول بکشد.

 

سوال پرسیدن

عنوان پاراگراف های درسی را به سوالی که می‌شود در امتحان پرسیده شود ، تبدیل کنید. سوالات پیدا شده را در کنار بخش‌ های مهم متن کتاب بنویسید .

 

خواندن، حفظ کردن، از بر خواندن

بار دیگر به متن درس نگاهی بیاندازید و نکته های مهم را به صورت جداگانه و به زبان خودتان حفظ کنید. دورشان خط یا کادر بکشید تا مشخص باشند. حالا سعی کنید نکاتی را که یاد گرفتید، از حفظ بخوانید.

 

دوره کردن

سوالاتی که نوشتید را از خودتان بپرسید و ببینید آیا می‌توانید پاسخشان شان را بدهید یا نه .

 

بازیابی

مرحله های قبلی را مجددا تکرار کنید و در مورد نکاتی که فرا گرفتید تامل کنید تا آن را به طور کامل به خاطر بسپارید.

ب) نوت‌های کرنل روشی کارآمد از یادداشت برداری است که موضوعات را در ۳ ستون طبقه‌بندی می‌کند. این روش به خاطر سپاری و بازیابی اطلاعات را برای شما بسیار سهل و آسان می‌کند. هنگام دوره کردن نکات می‌توانید ستون سمت راست را با کاغذی بپوشانید و سعی کنید که به سؤال های سمت چپ پاسخ درست دهید.

 

چگونه حجم زیادی درس بخوانیم

۸. اگر دقیقه 90 و شب قبل از امتحان درس می‌خوانید باید بدانید که:

لازم است هر چیز جدیدی که فرا می‌گیریدرا طی ۲۴ ساعت دوره و بازیابی کنید . اگر وقتی برای دوره کردن در نظر نگیرید، ۸۰ درصد مباحثی که مطالعه کردید از ذهن‌تان می‌پرد! این گفته ی ما نیست،  از نظر علمی اثبات شده است.

 

۹. فرمول‌ها و نکات کلیدی را جلوی چشم خود قرار دهید

وقتی این نکات، کل روز جلوی چشم‌تان باشد، راحت‌تر میتوانید آن‌ها را فرا بگیرید و به خاطر بسپارید. برای مفاهیم دشوار‌تر فلش‌کارت تهیه کنید و همراه خودتان همه جا ببرید. شما میتوانید از وقت های نرده تان برای مرور فلش کارت ها استفاده کنید.

 

۱۰. خواب کافی بیشتر از آن چه تصور می‌کنید اهمیت دارد!

بیشتر دانشجویان و دانش‌آموزان شب قبل از امتحان  را تا صبح بیدار می‌مانند تا تمام مباحث درسی را قبل از امتحان دوره کنند. بهتر است بدانید خواب کافی  ست که حافظه‌ کوتاه‌مدت را به بلندمدت تبدیل می‌کند . پس جهت یادآوری مباحث خوانده شده سر جلسه‌ امتحان، باید شب قبل امتحان حدود ۷ یا ۸ ساعت خواب کافی داشته باشید .

نکته آخر

در این مقاله با ۱۰ روش دریافتیم که چگونه میتوانیم حجم زیادی درس بخوانیم. روش های پیشنهاد شده به کمک شما می آید تا در مدت زمان کوتاهی درس‌ هایتان را به خوبی بخوانید و برای امتحان هایتان آماده شوید . تلاش کنید وقتتان را با افرادی که انگیزه‌ ی زیادی جهت درس خواندن دارند، سپری کنید و با آنها درس بخوانید. اگر اطرافیان شما حواس‌پرت باشند و یا حتی بدتر از آن، باعث شوند که حواس شما پرت شود، باعث می‌شود تا نتوانید به خوبی برای امتحان هایتان آماده شوید. پس بهترین کار این است: با افرادی درس بخوانید که به شما انگیزه ی درس خواندن می‌دهند .

می‌توانید با یکی از هم کلاسی هایتان قرار بگذارید و هر روز هدف های درسی کوچکی را مشخص کنید و با هم پیش ببرید. میزان درسی که خوانده اید را از یکدیگر بپرسید و مشکلات درسی تان را با هم برطرف کنید. یک روش سریع و موثر برای این که متوجه شوید چقدر خوب درستان یاد گرفته اید این است که سعی کنید مباحثی را که خواندید، برای کسی بازگو کنید، بطوری که قصد آموزش به آن شخص را داشته باشد.

هرقسمتی که توضیح دادن برایتان سخت باشد، باید آن قسمت را دوباره مرور کنید تا به آن مسلط شوید. پس بدون استرس روع کنید به درس خواندن و یادگیری! شما میتوانید برای رسیده به حداکثر بازدهی خود در درس خواندن، مشکلاتتان را در یادگیری با بهترین مشاوره تحصیلی در رشت در میان بگذارید تا راه حلی مناسب وضعیتتان به شما پیشنهاد کنند.

4.2/5 - (76 امتیاز)
دسته بندی : هدایت تحصیلی و کنکور

تایم استاندارد برای هر مرحله درس خواندن چقدر است؟

طبق تحقیقات انجام شده تایم استاندارد برای هر مرحله درس خواندن حدود ۲ ساعت است.

دروس شامل چه دسته هایی هستند؟

درس ‌هایی که حفظی هستند مانند زیست‌ شناسی، تاریخ و جغرافیا شامل مفهوم هایی هستند که باید به خاطر سپرده شوند. درس‌ ها ی حل کردنی مانند ریاضی و فیزیک شامل مسئله هستند و درس‌ ها ی تفسیری مانند زبان فارسی و انگلیسی و سایر زبان‌ها.

خواب شب قبل از امتحا باید چه میزان باشد؟

جهت یادآوری مباحث خوانده شده سر جلسه‌ امتحان، باید شب قبل امتحان حدود ۷ یا ۸ ساعت خواب کافی داشته باشید .

29 thoughts on “در زمان کم چگونه حجم زیادی درس بخوانیم ؟”

  1. ببخشید من الان یه هفته تا امتحانات نوبت دوم وقت دارم و خیلی عقب افتادم چیکار باید بکنم؟

    1. توی این شرایط الویت بندی درس ها و فصل هل خیلی مهم هستن. ترتیب امتحان‌ها و فاصله‌شون که مشخصه، یه ورقی بزن درسی که میخوای امتحان بدی رو، ببین چند فصل هست، کدوما مهم‌ترن، رو کدوما قوی‌تری یا کدوما رو باید وقت بیشتری بزاری ووو
      اینا رو که تعیین کنی بعدش میتونی برنامه ریزی کنی برای خوندن. پیشنهاد میکنم اول فصولی که مهم تر هستن رو بخونی، بعد اونایی توشون قوی تر هستی و بعد بری سراغ فصولی که وقت بیشتری ازت میگیرن

      1. علوم هفتم ما خیلی سوال داره و جمع کل کتاب بالای ۱۰۰ سوال برای امتحانت ترم دوم خوندشون زیاده
        میتونید راهکاری بدید برای خوندشون ؟

        1. سلام
          اول از همه باید یه برنامه‌ریزی برای درسات داشته باشی و کارهای غیرضروری رو توی این مدت به حداقل برسونی و یا کلا حذف کنی.
          دوم اینکه به نظرم بهتره به جای تمرکز روی سوال‌ها، روی مطالب درس تمرکز کنی و سعی کنی اونا رو خوب یاد بگیری.
          و سوم اولویت بندی هم میتونه خیلی کمک کننده باشه. با فصل‌هایی شروع کن که مهم‌تر و پرسوال‌تر هستن. اگر هم خیلی وقتت تنگه، به جای خوندن کل فصل میشه فقط قسمت‌های مهمش رو خوند.

      2. سلام خسته نباشید با چشم خوندن بهتره یا بلند خوندن من خودم با دوتاش اوکیم ولی خواستم بپرسم که با کدوم روش بیشتر عادت کنم بهتره ؟

        1. سلام
          هیچ کدوم برتری به دیگری نداره. باید ببینی که با کدومش راحت‌تری و با توجه به محیطی توش قرار داری بهتر میتونی عمل کنی

    1. اول یه برنامه‌ریزی زمانی. یعنی زمان‌هایی که باید درس بخونی رو مشخص کن
      بعد ببین حدودا برای هر درس تقریبا چقدر زمان لازم داری و تقسیمشون کن
      اولویت بندی فصول هر درس هم خیلی میتونه کمک کنه. یعنی ببینی توی هر درسی چه فصل‌هایی مهم‌تر از بقیه هستن، کدوما وقت‌گیرن، کدوما توی زمان کمتر میشه یادشون گرفت ووو

  2. من با مدرسه های مجازی هیچی یاد نگرفتم و فقط پنج روز تا با گشایی مدرسه ها مونده و من موندم کلی کتاب که باید بخونم چیکار کنم تا زود حفظ کنم درسارو تو زمان کم?

    1. این فقط شکایت و نگرانی تو نیست، خیلی دیگه دانش‌آموزا و دوستات هم همین احساس تو رو دارن.
      مسلما تو پنج روز نمیشه درس دو ماه رو خوند و مسلط شد. اما میتونی یه برنامه‌ریزی داشته باشی که تا موقع امتحانای ترم به درسات مسلط شده باشی.
      از طرفی کلاسا حضوری میشه و اینجوری راحت‌تر میتونی با معلما ارتباط بگیری و سوالات و ابهاماتت درباره درسا و مباحث رو ازشون بپرسی و جلو ببری.

    2. سلام من فردا سه امتحان در یک روز دارم چه جوری باید درسم رو هم بخونم و هم مرور ش کنم

      1. سلام
        وقتت خیلی کمه. نمیدونم تسطت به درس‌ها چه مقداره اما باید مطالب رو مدیریت کنی، اول مهم‌ترها رو بخونی و اونهایی رو که قبلا مطالعه داشتی و بلد هستی. با این شرایط به نظر میاد مرور دیگه معنی نداشته باشه

  3. من یک هفته دیگه آزمون ششم به هفتم دارم حس خوبی به چیز هایی که بلدم ندارم و میخواهم اکثر مسائل رو بخونم تا کاملا آماده باشم و توی مدرسه ی خوب قبول بشم لطفا زود جواب بدید ممنون میشم

    1. سلام آرین
      سوالی نپرسیدی هنوز و نمیدونم دقیقا چه جوابی باید داده بشه.
      سوالت رو کامل بپرس تا در حد امکان بشه راهنماییت کرد.

  4. من تو ۳ ساعت باید هم ریاضی تو دفتر بنویسم هم ۶ درس فارسی را حفظ کنم. چجوری این کار را کنم ؟

    1. بنظر نمیاد کسی بتونه همچین کاری رو با کیفیت قابل قبولی انجام بده. این سوال تو به من اینو میگه که احتمالا برنامه‌ریزی برای تکالیفت نداشتی.
      با یه برنامه‌ریزی خوب میتونیم کاری کنیم که همچین مشکلاتی واسمون پیش نیاد.

      1. سلام من دو هفته مونده تا امتحانات پایانی ششم، خیلی استرس دارم برای امتحانات پایانی…میشه چند روش بهم بدین که بتونم راحت تر ریاضی و درسای حفظیات رو یاد بگیرم؟ چون من 12 درس مطالعات رو حفظ کردم با برنامه ریزی، ولی نگرانی دارم که فراموش کنم، و ریاضی من خیلی ضعیف هست، چیکار کنم؟…

        1. سلام
          داشتن توی همچین شرایطی کاملا طبیعه. نه تنها چیز بدی نیست،حتی میتونی ازش به عنوان یک نیروی محرک استفاده کنی.
          بله ممکن هست فراموشت بشه، اگر مرور نداشته باشی. اگر احساس ضعف توی ریاضی داری شاید بهتر باشه از دوستی که میدونی بلد هست یا معلم خصوصی کمک بگیری.

    1. سلام
      ممنون از پیشنهاد خوبت
      سعی میکنیم یه مطلب در این مورد آماده کنیم.

  5. کلا کلاس ما به صورت روزانه کار ها و تکالیف زیادی میده و من هم برنامه شلوغی دارم و خیلی اوقات وقت کم میارم ، میشه راهنمایی کنید ؟

    1. اینجوری متوجه شدم که یک سری تکالیف از مدرسه داری که باید انجام بدی، و همچنین یک سری کارهای شخصی یا غیرکلاسی. بهت پیشنهاد میکنم برنامه‌ت رو اولویت‌بندی کنی و اول وقتت رو به اون کارهایی که مهم‌تر هست اختصاص بدی و بعد وقت باقی مونده رو بزاری برای کارهای بعدی.

  6. اگر یک پشت کنکوری بتونه هفته ای ۹۰ ساعت بخونه یعنی روزی ۱۳ ساعت حتی روزهای جمعه تاثیری رو اعصاب یا مغز میگذره که بد یا مخرب باشه؟

  7. سلام ادمین خوبی ، من یازدهم ریاضیم واز اول سال تا الان بیشتر از یک ساعت در روز مطالعه نداشتم ( البته سال های قبل اینجور نبودم و به دلایلی اینجوری شدم ) و تا الان درس هامو با شب امتحانی نمره خیلی خوب گرفتم ، البته کیفیت مطالعه و یادگیری خیلی خوبی دارم میخوام بدونم میتونم تو همین یک ماه میشه جمعشون کنم چون تو خونه هی جنگ اعصاب دارم ….

    1. سلام
      یادگیری به عوامل دیگه‌ای به جز خوندن هم وابسته است. به نظر بهتره اون مواردی که باعث شده ساعات مطالعه‌ت رو کم کنه و “هی جنگ اعصاب” داشته باشی رو بررسی کنی تا دوباره بتونی به روال قبلی قوی خودت برگردی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوبت دهی آنلاین ۰۱۳-۳۲۱۲۵۹۷۸